sreda, 11. februar 2009

Vplivi proizvodnje tradicionalnih živil na okolje

, , , - sreda, 11. februar 200904:12 (Ilja)
V 52. številki (2008) tednika Kmečki glas je objavljen prispevek o okoljskih vidikih spreminjanja postopkov v izdelavi tradicionalnih živil.

Članek smo oblikovali v okviru evropskega projekta TRUEFOOD (Traditional United Europe Food), v katerega smo na Katedri za mikrobiologijo in mikrobno biotehnologijo vključeni od začetka v letu 2006.

V projekt so vključeni slabi trije ducati evropskih izobraževalnih in raziskovalnih organizacij ter malih-in-srednje-velikih-podjetij (t.i. SME) iz širšega kmetijskega in živilskega področja.

V prvi fazi (do sredine 2009) se v projektu razvijajo proizvodni koraki, ki bi v proizvodnjeah tradicionalnih živil omogočile višje standarde mikrobiološke varnosti, varstva okolja in drugih zahtev potrošnikov. Naj omenim samo nekaj predvidenih spremeb v procesih pridelave, kot so nove starterske mešanice in postopki, ki zmanjšajo uspešnost preživetja patogenih mikroorganizmov (S. aureus & L. monocytogenes) med zorjenjem tradicionalnih sirov in med shranjevanjem mesa; nadomeščanje preventivnih antibiotikov za nadzor mastitisa z rastlinskimi ekstrakti za nego vimena (preučuje se ekstrakt čajevca, Melaleuca alternifolia); uporaba biorazgradljivih in/ali užitnih ovojnih materialov... itd.

Obenem spremebe v proizvodnji ne smejo vplivati na glavne lastnosti tradicionalnih živil - na izgled, okus in vonj. Raziskovalci v projektu zato namenjajo pozornost tudi izboljšavi prehranske (dietetične) vrednosti izdelkov (vsebnosti bioaktivnih komponent, antioksidantov...), ohranitvi ekonomske uspešnosti poslovanja in zmanjšanju/ohranitvi okoljskega bremena obratov.


Na uredništvu kmečkega glasa so bili tako prijazni, da so mi posredovali elektronsko verzijo članka za objavo na blogu.

Marinšek-Logar R., Osojnik Črnivec I.G., Vplivi inovacij na okolje v proizvodnji tradicionalnih živil. Kmečki glas, 52(2008), str 14.
pdf verzija

Ni komentarjev:

Objavite komentar