torek, 14. april 2009

produktivni prevoz / grow 'n drive

, , , , , - torek, 14. april 200906:58 (Ilja)
Agata Jaworska je za Cornell Mushroom Blog predstavila koncept svoje magistrske naloge 'Made in Transit'. Koncept je študijsko osnovan na ostrigarjih. V 'vzgojišču' pripravijo hranilni substrat in ga nacepijo s hifami ostrigarjev ter ga zapakirajo. Embalaža igra tako tudi vlogo 'rastlinjaka', saj ostrigarji rastejo med prevozom in so ob prihodu v trgovino sveže pravšnji za nabiranje. Takšen način proizvodnje, izdelava oz. dokončna priprava proizvoda med transportom, je precej uporaben za dostavo zorjenje živil med transportom, in tudi smiseln v drugih industrijah, celo viskoko tehnoloških (elektronika, avtomobilska industrija, ...).

[en] Cornell Mushroom Blog interviewed Agata Jaworska about her Masters thesis concept, ‘Made in Transit’. The supply chain concept studies is based on oyster mushrooms. In the 'mushroom farm' the substrate is prepared and mixed with the mushroom spores and packaged. Grey oysters would then grow during the transport and arrive fresh and harvest-ready. Such means of production making or finishing the product in transport are especially usefull for food ripening and also applicable in other industries, even tech (like electronics and automobile, ...).

2 komentarja:

Franc pravi ...

Naj bom tokrat "advocatus diaboli": ob zanimivih prednostih vidim seveda tudi slabosti. Najprej je embalaža zelo "bulky" in dodatno se vprašanje zaostri s pomislekom o uporabljeni modaliteti vračljivosti (če sploh). Sicer bo to predstavljalo za proizvod kar velik dodatni ogljikov odtis. Svežina je pomemben dejavnik, vendar bi v tem primeru raje zagovarjal diseminirano proizvodnjo, kjer bi se ponudnik omejil samo na vzgojo vcepka (inokulata) in ponudbo navodil, torej "know how-a" za laičnega gojitelja npr. na domačem balkonu ali v garaži.

V zadnjem času si veliko razbijam glavo s smiselnostjo proizvodnje hrane, ki jo je treba nato transportirati na nerazumne razdalje. Upam, da bo recesija malo oklestila tudi vsemogočnost trga za ponudbo eksotičnih živil in hranil.

Ilja pravi ...

Tudi meni se porajajo podobne misli. Proizvod je vsekakor zanimiv kot koncept - kakšna pa bo njegova uporaba v praksi pa bomo še videli. Kolikor mi je znano, avtorica koncepta trenutno še išče resnega investitorja in če ga bo dobila, si lahko obetamo kakšno pragmatično spremebo izdelka.

Transport na daljše razdalje 'ni kul'. Ne razumem, kako lahko pri nas v trgovini nabavimo 'eko' hrano iz npr. Argentine / Brzilije, ... Ali je hrana iz lokalne konvencionalne proizvodnje manj 'okolju prijazna' kot tista ki je pridelana po načelih ekološke pridelave na drugem koncu sveta?

Objavite komentar