sobota, 1. avgust 2009

Versatile

, , , , , , , , , - sobota, 1. avgust 200912:39 (Ilja)
Glavno nagrado z letošnjega netečaja Invent Your World je odnesel domov 15-letni srednješolec. Javier Fernández-Han je osnoval idejo zaprtega kroga za proizvodnjo hrane in energije, v katerem so modularno prepleteni obstoječi sistemi za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov (proizvodnja biogoriv iz alg, proizvodnja bioplina, ...), sistemi za pridelavo hrane in živalskih krmil, proizvodnja kisika in strategije zmanjševanja toplogrednih emisij. Zmagoviti formuli, ki naj bi bila še posebej prilagojena za nerazvite dežele, je ime VERSATILE.

Ravno pravi čas, saj se je glede na članek v NYT prebudil tudi petrolejski konzervant Exon, ki menda že nekaj časa vlaga v razvoj četrte generacije goriv (rastline, ki so sposobne kopičenja večjih koncentracij ogljika) iz alg.

View more documents from Youth Venture.

[en] A 15-year old boy has won the top prize in this year's Invent Your World challenge. Javier Fernández-Han work is based on a holistic energy resource system which is coupling several modular subunits (waste treatment, biogas and algae-oil, production of food and fodder, reduction of greenhouse gas emissions and oxygen production). The modular array is designated for use in developing countries and has been named the VERSATILE system.

The time is just right, as Exon is investing into oligae according to an article recently published in NYT.

Ni komentarjev:

Objavite komentar